Årskrönika 2018

Jag tänker skriva en årskrönika även för år 2018, trots att jag inte använder bloggen längre och trots att det har gått mer än en halv månad sen det var nyår. Men jag tycker om tanken på att det finns en sammanfattning här som jag kan gå tillbaka till och läsa när jag vill. Man glömmer så fort!Bildresultat för nyÃ¥r 2019

2018 har egentligen bara handlat om två saker: jobb och flytt. Vi har haft beordrad övertid på jobbet större delen av året. Det, i kombination med att jag haft nästan 4 h restid/dag har gjort att mitt liv bestått av jobb. That’s it! Jag har åkt tidigt på mornarna och kommit hem sent på kvällarna. Helgerna har gått åt till att hinna med de vardagliga sakerna som tvätt, disk, göra veckans matlådor, sköta hundarna osv. Det har varit mycket huvudvärk/migrän och dåligt mående fysiskt. Och inte mycket fokus och ork till att kämpa mot vikten. Så det känns som att året bara försvunnit för att jag inte gjort så mycket mer än jobbat. Dock trivs jag bra på jobbet och har fått mycket bekräftelse och vuxit enormt mycket som ingenjör. Jag trivs med kollegorna och känner att jag vågar ta plats på fikaraster och annat. Att jag vågar uttrycka mina åsikter även om de går emot de övrigas och ändå känna att jag är accepterad. Det är otroligt välgörande för självkänslan och får den att växa. 🙂 Dock har jag fortfarande svårt med mitt utseende. Jag väger mycket och det är jobbigt när kläderna sitter dåligt, när dubbelhakan alltid känns påtaglig osv.

Bildresultat för viktOch det leder mig ju in på vad den här bloggen till största delen handlar om: vikten! Jag har stått i princip stilla hela året. I januari låg jag på 103 kg, i december låg jag också på ca 103 kg. Det har pendlat 1-2 kg upp eller ner under årets gång, men med mina mått mätt är det att stå otroligt stilla. Naturligtvis hade jag velat gå ner. Men nånstans känns det ändå ganska bra att ha stått stilla trots att jag inte haft fullt fokus på mat och träning. Träningen har mer eller mindre varit helt frånvarande pga övertiden och restiden jag har. Maten har jag väl försökt ta tag i lite då och då, men det har inte funnits ork att göra något mer än att försöka få vardagen att hålla ihop. Och då blir det den mat det blir. T ex köttbullar och makaroner. (Inte kaosdåligt med andra ord. Bara inte den diet jag egentligen går ner lättast på.)

Årets sista månader har mitt fokus varit 100% inriktat på en annan grej: flytt! Jag har gått och blivit lägenhetsägare i Stockholm. Det har varit stressande på alla sätt och vis. Belånad upp över öronen, försöka packa ihop 82 kvm när man inte har någon tid och ork till något annat än jobbet, planering av renovering osv. Jag är en orolig själ. 😛 Kan jag oroa mig för något så gör jag det. Varje liten detalj har orsakat sömnlösa nätter och mycket tankar. En vecka innan jul gick själva flyttlasset. Veckan efter nyår var en intensiv och kaosig tapetseringsvecka bland alla möbler och saker som stod precis över allt. (Jag har flyttat till ett ganska mycket mindre boende.) Vardagsrum och 2 sovrum blev färdigtapetserade, men hallen och mycket målningsarbete är kvar. Sen dess har jag skruvat ihop 2 garderober. Ni hör – det går inte fort! 😉 Och nu har jag ändå mindre restid. 1 timme enkel väg tar det ca. Så även om det fortfarande är 2 timmar per dag så är det en halvering av tiden tidigare och det har märkts! Jag känner också att jag trivs i lägenheten. Den ger mig ro och harmoni redan, trots att det fortfarande är kaos överallt.

Brown Tree Covered by Snow

Min största förhoppning för 2018 var en höftledsoperation. Målsättningen var att innan årets slut skulle jag har opererat mig eller åtminstone bokat in en operationstid. Eftersom vikten inte har rört sig väntade jag in i det sista, men veckan innan jul ringde jag det sjukhus där jag står på lista för operation. Det visade sig dock att rutinerna ändrats och jag måste gå hela vägen med remiss igen. Dessutom opererar de inte folk med BMI över 35. Jag har ett BMI på ca 40 nu. Så det blev ingen tid bokad. Jag MÅSTE få bort ca 15 kg för att kunna operera höfterna – något jag fortfarande längtar intensivt efter. Det var ett nedslående svar som gjorde mig ledsen och bekymrad. Det är ju inte som så att jag inte försökt. Det är inte som att jag bara behöver bestämma mig för att gå ner några kilon. I så fall hade jag redan gjort det. Jag vet inte varför jag skulle lyckas nu när jag inte gjort det på så många år. Men jag har inget alternativ. Jag MÅSTE bara lyckas!

För att maxa mina förutsättningar har jag valt att prenumerera på en LCHF-matkasse. Jag tycker mat är tråkigt och tappar lusten för att äta, har ingen inspiration över vad som ska lagas osv. Det gäller även mindre nyttig mat. Jag tycker mat är tråkigt generellt, helt enkelt! Matlådor är extra tråkiga. Allting är alltid mikro-geggigt. Men jag hoppas och tror att det i alla fall ska gå lite lättare om jag inte behöver fundera ut vad jag ska äta, utan bara följa ett papper. Det kommer fortfarande kännas tråkigt, men jag kanske ändå får det gjort. Vi får se. Nästa vecka blir första matkasse-veckan.

Bildresultat för winter flower christmasVill också skriva några rader om hypotyreosen och avgiftningen jag går på, så jag får en status på det med. Det rullar på som tidigare. Jag har slutat med vanliga deodoranter och använder numera aluminiumfri, eftersom min aluminiumhalt var väldigt hög och inte minskade. Och nu har jag blivit av med utslag som jag haft i pannan i 13 år! Häftigt! I övrigt har det väl inte hänt så mycket. Jag behöver bli bättre på att äta ekologisk mat, och att strikta upp kosten med mindre stärkelse osv. Inte bara för viktens skull utan även för hypotyreosens. Det har jag inte varit så bra på under 2018, som sagt.

Jag hade väl egentligen inte så många fler förhoppningar inför år 2018 än operation. Och det failade, haha. Men, jaja… Jag får skriva upp det som förhoppning inför år 2019. Höftoperation! Och lägre vikt (annars blir det ingen operation). Sen hoppas jag alltid att det ska bli bättre med hypotyreosen och att jag ska hitta en karl. 🙂 Det är förhoppningar som alltid ligger där. Vi får väl se hur år 2019 slutar. Spänningen är oliiidlig. 😉

Ps. Kan berätta att jag köpt en stor garderob med spegeldörrar till mitt sovrum. Var lite orolig för att det skulle bli föööör jobbigt att se mig själv i spegeln var jag än tittar. Både med och utan kläder. Men det känns faktiskt bättre än jag väntat mig. Jag varken blundar eller räcker ut tungan. 😉 Jag försöker istället rabbla de affirmationer min terapeut gav mig. ”Jag är vacker.” ”Jag duger som jag är.” ”Jag är värd att älskas.” De övningarna är bra för mig. 🙂

frog-1499068_640

2 tankar om “Årskrönika 2018

  1. Hej hej, verkar som du haft ett intensivt år! Livet består nog av olika fokus olika år… Mitt 2018 handlade till 100% om hälsan och detta år verkar handla om nytt jobb, att landa i min nya kropp och träning 🙂 Hoppas att du får en kanonbra 2019 och att du når dina mål!
    Jag finns även på Insta, min_forandringsresa om jag inte tidigare sagt det 🙂
    /C

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s